Profil Tuanku Abdul Rahman

Sarisejarah.com - Profil Tuanku Abdul Rahman

Yang Amat Berhormat Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj (lahir di Istana Tiga Tingkat, Alor Setar, Kedah, Malaysia, 8 Februari 1903 – meninggal di Kuala Lumpur, Malaysia, 6 Desember 1990 pada umur 87 tahun) adalah Perdana Menteri Malaysia pertama. Tunku Abdul Rahman adalah putra dari Sultan Abdul Halim Halimshah, Sultan Kedah yang ke-24.
tuanku Abdul Rahman
Dilahirkan di Istana Tiga Tingkat, Alor Setar, Kedah yang lebih dikenal sebagai Istana Pelamin, Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh pada Sultan Abdul Hamid Halim Shah , Sultan Kedah yang ke-24. Ibunya Cik Menyelara, seorang istri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara, adalah anak perempuan Luang Naraborirak (Kleb), seorang pejabat daerah Thailand. Kelahiran Tunku disambut secara biasa saja karena dia bukan bakal pengganti Sultan Kedah. Pengganti Sultan Jakarta, Sultan Badlishah bin Sultan Abdul Hamid, telah berumur 30 tahun ketika itu.

Saat kecil, Tunku disebut Awang karena rupa parasnya yang tidak sesegak adik-beradiknya yang lain. Ia bebas bermain di luar istana dan pernah membentuk tim sepak bola di desanya. Tunku biasa mengendap burung dan melastik, serta bermain lumpur sehingga ia menderita penyakit puru di kakinya.

Tunku mulai pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah dasar Melayu di Jalan Baru, Alor Setar. Biasa ber bahasa Siam di rumah, ia belajar bahasa Melayu di sekolah itu. Seorang guru pula datang ke rumahnya untuk mengajar bahasa Inggris. Tunku kemudian pindah ke sebuah sekolah pemerintah bahasa Inggris yang kini disebut Kolej Sultan Abdul Hamid. Di sini, dia belajar di sekolah pada waktu siang dan membaca Al-Quran pada waktu petang. Tunku Abdul Rahman Pernah Menjadi Ketua Malaysia dalam konfrontasi Indonesia Malaysia.

Perdana Menteri Malaysia
Masa jabatan; 31 Agustus 1957 – 22 September 1970
Penguasa monarki: Abdul Rahman Hisamuddin Alam Shah
Putra: Ismail Nasiruddin Shah
Deputi Abdul Razak
Didahului oleh Office established
Digantikan oleh Abdul Razak

Informasi pribadi
Lahir Yang Amat Berhormat Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj
8 Februari 1903
Bendera Thailand Alor Star, Kedah, Siam
Meninggal 6 Desember 1990 (umur 87)[1]
Bendera Malaysia Kuala Lumpur, Malaysia
Partai politik Organisasi Nasional Malaysia Bersatu-Partai Aliansi/National Front
Suami/istri Meriam Chong (1933 – 1935)
Violet Coulson (1935 – 1946)
Sharifah Rodziah Syed Alwi Barakbah (1939 – 1990)
Pekerjaan Pengacara
Agama Islam
0 Response to "Profil Tuanku Abdul Rahman"

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel